‘Verplaatsen prostitutie uit centrum Den Haag moet lukken’

Projectontwikkelaar Terra Nova geeft het plan om de raamprostitutie onder te brengen in een groot nieuw eroscentrum in de spoorbogen tussen de stations Hollands Spoor en Den Haag Centraal vooralsnog niet op.

Mits de gemeente Den Haag steun verleent aan het plan, kan het toch binnen afzienbare tijd worden gerealiseerd, zegt directeur Mark Lucassen.

Anderhalve week geleden werd duidelijk dat het volgens burgemeester Jozias van Aartsen heel moeilijk is om de raamprostitutie uit het centrum van Den Haag te verhuizen of helemaal tot een einde te brengen. De burgemeester liet een bureau drie varianten onderzoeken. Zo is bekeken of de ramen dicht kunnen door veel strenger te controleren op misstanden. Volgens het bureau is er echter niet genoeg mis om dit mogelijk te maken. Een ander scenario was het niet meer verlengen van de vergunningen. Dit vergt een heel lange adem, waarschijnlijk meer dan tien jaar. Ook is het heel duur. Bovendien is er waarschijnlijk in de gemeenteraad geen meerderheid voor dit plan. De laatste variant is de straten opnieuw laten ontwikkelen door marktpartijen, waarbij de prostitutie wordt verplaatst naar een andere plek. Dit lukt niet vanwege de economische crisis: er zijn volgens het bureau geen partijen die er nu geld in willen steken.

Dames onderbrengen in groot nieuw pand

Een paar maanden geleden melde ook Lucassen zich bij de gemeente. Hij heeft een plan ontwikkeld waarbij de dames naar een nieuw pand op een strook grond langs het spoor verhuizen. Op de begane grond zouden winkeltjes moeten komen, op de boven gelegen verdiepingen de prostituees. De ontwikkelaar ziet een groot aantal voordelen. Zo kunnen de straten waar de dames nu nog zitten kunnen worden herontwikkeld. De Doubletstraat op een bescheiden manier, waarbij ook het naastgelegen hofje meer tot z’n recht komt.

In de Geleenstraat ziet hij ruimte voor grootschaliger ontwikkeling. Hier zou plek zijn voor hoogbouw, omdat dit ook aansluit bij de omgeving. Ook wil Lucassen het water van de gracht naar het gebied brengen en een nieuwe verkeersas richting de Binckhorst aanleggen.

Plan blijft kansrijk

Van Aartsen stelt in een brief aan de gemeenteraad dat hij dit plan niet snel gerealiseerd ziet worden. De ontwikkelaar heeft tot nu toe een gesprek gehad met de ambtenaren van de burgemeester, maar daar bleef het bij. Hij denkt echter dat zijn idee met steun van de gemeente kansrijk is. Als Den Haag bereid is om financieel bij te dragen, wil hij het daarom graag verder uitwerken.

Het was vooral de VVD in de Haagse gemeenteraad die al lang pleit voor het sluiten of verplaatsen van de ramen. Raadslid Ibo Gülsen ziet in de brief van de burgemeester een positief element: de erkenning dat Den Haag af wil van de ramen in het centrum van de stad. Hij denkt dat als de vastgoedmarkt weer aantrekt het mogelijk moet zijn om dat ook te realiseren.

Bron: Omroepwest.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *