Geen gemeentelijk geld voor verplaatsen prostituees

De raamprostitutie kan alleen uit de Haagse Doublet- en Geleenstraat worden verplaatst als er een ontwikkelaar of ondernemer komt die kan garanderen dat hiervoor voldoende draagvlak is onder de raamexploitanten en dat hij ook voldoende geld heeft om de plannen waar te maken.

De gemeente Den Haag gaat hieraan niet financieel bijdragen. En er moet een harde garantie zijn dat er geen roze ramen in de twee straten overblijven. Dat zei de Haagse wethouder Marjolein de Jong (D66, binnenstad) woensdag tijdens een commissievergadering over het verplaatsen of opheffen van de raamprostitutie in Den Haag.

Uit onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt dat dit in de praktijk zeer weerbarstig is en waarschijnlijk de komende tien jaar niet haalbaar.

Nieuw eroscentrum

Tegen Omroep West zei projectontwikkelaar Terra Nova dinsdag dat dat bedrijf het plan nog niet heeft opgegeven om de raamprostitutie onder te brengen in een groot nieuw eroscentrum in de spoorbogen tussen de stations Hollands Spoor en Den Haag Centraal. Als de gemeente Den Haag steun verleent aan het plan, kan het toch binnen afzienbare tijd worden gerealiseerd, zei directeur Mark Lucassen.

Wethouder De Jong bevestigde dat er een gesprek is geweest tussen haar ambtenaren en de ontwikkelaar. Maar volgens haar zou hij daarbij een veel te grote financiële bijdrage van de gemeente hebben gevraagd. De gemeente is wel bereid om ‘te faciliteren’, maar niet om geld in het plan te stoppen, zegt zij. ‘Dat is niet de bedoeling.’

Wisselende opvattingen

Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad legt zich neer bij de uitkomsten van het onderzoek. Wel blijken de partijen de resultaten van die studie en de conclusies van het college van burgemeester en wethouders verschillend uit te leggen.

De VVD vindt dat er uit kan worden afgeleid dat de gemeente in principe voor verplaatsing van de prostitutie is. Voor bijna alle andere partijen is een verhuizing nu een afgesloten boek. Zij vinden dat een bedrag van 4,7 miljoen euro dat nog beschikbaar is voor de verplaatsing aan andere dingen kan worden uitgegeven. D66-raadslid Martijn Bordewijk wil bijvoorbeeld dat het wordt ingezet voor verbetering van de Stationsbuurt. De VVD is het daarmee niet eens.

Gemeentelijke basisadministratie

Burgemeester Jozias van Aartsen beloofde op een vraag van GroenLinks-raadslid Inge Vianen nog wel te gaan onderzoeken of prostituees kunnen worden verplicht zich in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Bij de laatste grote controle in de Doubletstraat, werden 160 werkende vrouwen aangetroffen.

Bij 54 van hen constateerden de onderzoekers ‘signalen van mensenhandel’. Slechts acht van de 54 vrouwen konden aangeven op welk adres ze staan ingeschreven. Vianen: ‘Als inschrijving bij een GBA verplicht wordt, kunnen mensenhandelaren sneller worden opgespoord en kunnen hun slachtoffers eerder uit een onderdrukte positie worden bevrijd.’

Bron: Omroepwest.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *