‘Vroeger was het veel gezelliger in de prostitutie’

Prostitutie is de prostitutie niet meer. Vroeger was het veel gezelliger, zegt Frans van den Broek (72), beheerder van prostitutiepanden in de Haagse Geleenstraat. ‘Frans Geleen’, zoals hij wordt genoemd, kan het weten. Hij werkt er al 50 jaar. ‘De écht goede prostituees deden hun werk zo behendig dat ze minder seks hadden dan een middenstandsvrouw.’

Die halve eeuw van Frans in één van de laatste drie hoerenstraten van Den Haag – ooit waren er zeker twintig – is nog zuinigjes geschat. Als tiener liep Frans aan de achterkant van de peeskamers rond om, wat hij noemt, de catering voor de dames te verzorgen. ,,Zeg maar gerust loopjongen. Ik bracht aan de achterzijde de koffie rond en haalde belegde broodjes, daar kreeg ik een goede fooi voor.”

Inmiddels is hij zo bekend in de hoerenbranche dat ze hem ‘Frans Geleen’ noemen. Als oudere seksbazen, en dat zijn er veel, hem aan de overkant van de straat zien, wordt hij wel met ‘Broekie’ aangeroepen, maar dat is alleen omdat zijn achternaam Van den Broek is.

Als beheerder, grijs kuifje, goudkleurig brilmontuur met getinte glazen, sigaartje in zijn linkerhand, ziet hij alles, ook als ze hem niet zien. In het kozijn ligt, tussen het bakje met schildpadjes en twee asbakken, een verrekijker. Die hoort bij dit aparte werk. Drugs heeft hij naar eigen zeggen nooit gebruikt. ,,Daar is nog nooit iemand beter van geworden. Dat is ook een van mijn taken: om erop toe te zien dat de meisjes niet gebruiken en ook dat er geen dealer komt rondhangen. Verder let ik op dat de meisjes niet dag en nacht werken. Bij mij is dat van tien uur ’s morgens tot vijf uur óf van vijf uur tot even na middernacht. Ik zie er ook op toe dat de kamers tweemaal per dag worden schoongemaakt, ’s morgens een keer voor ze beginnen en in de namiddag. En ik haal de huur op.”

Vroeger, in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, was volgens Frans de prostitutie veel gezelliger dan tegenwoordig. ,,De meisjes gingen nog naar Henkie de kapper, om er zo mooi mogelijk uit te zien. Je mocht niet bijna naakt staan, zoals nu. Terwijl dat blote bikinigedoe geen extra klanten trekt. Dat heb ik de dames al honderd keer verteld.”

Uitpezen

,,Een man moet wat te raden hebben, dat maakt het kijken spannend. De écht goede prostituees deden hun werk zo behendig dat ze minder seks hadden dan een middenstandsvrouw. De klant kwam binnen in een gezellige, warme kamer. Na wat kletsen stapte ze uit haar jurk. Voor een tientje erbij liet ze een bh-bandje zakken. Nog meer praten, over wat voor werk hij deed, en wat extra geld erbij, het broekje. Veel deden zo behendig het condoom om dat de klant vaak te vroeg aan zijn gerief kwam.”

,,Dat uitpezen is er niet meer bij. Veel buitenlandse vrouwen spreken twee woorden Engels, yes en no, en vier woorden Nederlands. Neuken, pijpen, met condoom. Dus wordt er weinig gekletst. Hoe kun je dan een leuk contact leggen met een klant, helemaal als ze net uit Turkije of Marokko komen en zeker niet als ze alleen Pools spreken. Voor 20 euro willen die jonge gasten erop.”

,,Voor mij mogen de Hollandse vrouwen zó terugkomen. Een goede prostituee kan een man versieren, laten denken dat ze voor hem valt. Dat is het halve werk. Maar die gaan niet meer voor een grijpstuiver plat.” Het waren gouden tijden. ,,Als er een Amerikaans vliegdekschip was aangekomen, stond er een file van taxi’s en die mannen in de rij bij een raam. Hebben we volgnummertjes staan uitdelen.”

Gastvrouw

Het woord hoer krijgt Frans niet over zijn lippen. ,,Ik vind dat denigrerend, ik noem ze gastvrouw.” Dat is net zoiets als exploitanten die niet meer als pooier aangeduid mogen worden. Daar heeft Arie de Jong, de in 2001 overleden raamexploitant in de Doubletstraat, ook bekend als Arie Grote Kop, voor gezorgd. Als voorzitter van de vereniging van raamexploitanten spande die een zaak aan bij Raad voor de Journalistiek en liet aantekenen dat hij en zijn collega’s verhuurder van onroerend goed zijn. Van den Broek kende Arie goed en ook andere exploitanten. ,,Maar Russische pooiers, die hier een pand wilden kopen, die houden we netjes buiten de deur.”

Hij haalt zijn schouders op over de aangedikte, vaak verzonnen verhalen in boeken en op websites van zogenaamde penoze die nog minder dan loopjongens waren en wat namen in de prostitutiewereld in het koffiehuis hebben gehoord.

‘Paasei’

Hij kent die praatjes, ook die over ‘de Strik’, bekend als het ‘Paasei’, zo genoemd omdat ze zo’n grote strik in het haar droeg. De vrouw die aan het Groenewegje mannen uit alle lagen van de bevolking bediende, maar ook in haar achterkamer meisjes liet werken, en voor dat nijvere handwerk van veertig jaar nooit een lintje heeft gehad.

Dat laatste blijkt een teer punt voor Frans. ,,Ik heb me meer dan vijftig jaar ingespannen om alles zo netjes mogelijk te laten verlopen en ook nog steeds geen lintje. Prostitutie is een legale branche. Discreet ook. We vertellen nooit wie we hier zien. Dat is een erecode. Je moet aan alle regels voldoen en vergunningen halen. En belasting betalen. Dan kan toch iemand van de gemeente een lintje voor me aanvragen?”

Toekomst

De toekomst van de raamprostitutie ziet Frans somber in. ,,Ik denk serieus dat de Geleenstraat in deze vorm over tien jaar niet meer bestaat. Kijk eens hoeveel potentiële klanten er nu in de straat lopen. Als je vroeger achthonderd gulden verdiende, hadden veel mannen er twee- of driehonderd gulden zwart bij. Dat zwarte geld maakten ze hier op. Maar met een modaal inkomen en een gezin kan een nummertje buiten de deur er bijna niet meer af. Je zit sowieso met dat dure parkeergeld. De gemeente is niet van plan om de panden te kopen. Daar is geen geld meer voor. Maar die controleert steeds strenger. Ik zie wel vijftig keer per dag een politiewagen in de straat. Stapvoets, want die jonge gasten zitten ook naar de meisjes te kijken.”

Dat zal Van den Broek niet overkomen. Hij valt op mannen, niet op vrouwen. Daarom kan hij vast ook zo goed met de huursters opschieten.

Bron: Ad.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *